Historier fra forskningens verden

- Tema 2012: Alt det vi ikke ved


Her kan du læse fascinerende historier fra forskningens verden og blive opdateret med den nyeste viden om årets tema. Nederst på siden finder du links til de seneste vindere af Årets Danske Forskningsresultat, hvor Videnskab.dk har kåret årets kvikke hoveder i Danmark. Alle artiklerne er fra videnskab.dk.
Dødssyg dreng reddet ved kortlægning af hans gener
Kortlægning af vores arvemateriale kan meget snart blive hverdag, når vi bliver syge og indlagt på hospitalet. Det viser historien om Nicholas Volker.

Øjets utrolige evolution
Du og jeg, fluen og torsken, hvalen og billen stammer alle fra et bittelille og behåret øjenæble, som svømmede rundt i havet for hundreder af millioner år siden.

Matematik bliver til filmmagi
Hollywoods spektakulære 3D-animation og special effects afhænger af god, gammeldags matematik. En af mændene i front er dansker, arbejder for Pixar og har i år fået en Oscar for en algoritme.

Blyantstregen former fremtidens tekonologi
Grafén har været brugt i mange hundrede år. Men først i de senere år har man fundet måder til at udnytte stoffets fulde potentiale.

Fri leg er vigtigere end organiseret idræt
Hvis børn skal bevæge sig mere, skal de ikke skubbes ind i idrætsforeninger – de skal hellere have flere faciliteter til fri leg i skolegården. Det viser et ph.d.-projekt, som minutiøst har fulgt 500 danske børn.

Resistente bakterier kan gøres følsomme over for antibiotika igen
Banebrydende dansk forskning har fundet nøglen til at gøre resistente bakterier følsomme over for antibiotika igen. Nyt lægemiddel kan muligvis være på hylderne allerede inden for to år.

Derfor rammer jordskælv Tyrkiet
Tyrkiet er et sandt centrum for jordskælv, og millionbyen Istanbul kan blive hårdt ramt på et tidspunkt, fortæller dansk forsker.

Misforstået risikovurdering førte til finanskrisen
Finansmarkedets risikoprognoser bygger på, at 100 mennesker kaster en terning én gang. Men i virkeligheden er der kun én person, der kaster en terning 100 gange. Forskellen mellem terningekastene kostede verden sin økonomiske stabilitet.

Hvad er et ton CO2
CO2 er på dagordnen, når verdens politikere mødes – og vi får at vide, at vi skal spare et ton om året. Men hvad er et ton CO2 i grunden?

Findes der en modgift mod alkohol?
Tænk, hvis man kunne drikke sig lystig i byen, tage en modgift mod alkohol og køre sikkert hjem. Kan det lade sig gøre, spørger en læser.

Årets Danske Forskningsresultat
For at hædre de hårdtarbejdende kloge hoveder kårer Videnskab.dk hvert år Årets Danske Forskningsresultat. Prisdysten afgøres ved en afstemning blandt Videnskab.dk's læsere. Læs om vinderprojekterne de sidste år. Du kan også læse artiklen om sidste års vinder, der blevet kåret for gennembrud i sclerose-forskningen.


Printer venlig version